HISTORIE

Basketball vereniging Glaslijn/Barons heet u van harte welkom op onze website.

Basketballvereniging Barons is in 1994 ontstaan uit de fusie van Agon (1978) uit Princenhage en Pioniers (1967) uit Heusdenhout. De thuishaven is nu sporthal De Doelen in Princenhage in Breda. In 2002 is basketballvereniging Red Jumpers uit de Haagse Beemden gefuseerd met Barons zodat deze nog de enige basketballclub is in Breda.

De vereniging heeft op dit moment zo'n 270 leden. Barons heeft 19 competitie spelende en 5 trainende teams waaronder 2 rolstoelbasketbal teams. De helft van alle leden bestaat uit jeugd onder de 22 jaar die in principe ook allemaal aan de competitie deelnemen. De seniorengroep bestaat uit dames en heren die trainen en spelen op verschillende niveaus.

Veertig jaar basketbal in Breda

Donderdag 22 februari 2007 - BASKETBAL - Ab van Dalsum kwam in 1965 naar Breda vanuit Amsterdam en bracht de basketbalsport mee. "Ik heb eerst in Tilburg nog een vereniging geholpen. In 1967 kwam ik Jo Hurkens tegen op een pleintje en samen zijn we naar de gemeente gegaan. We kregen een subsidie van 2600 gulden en zo hebben we de eerste Breda basketbalvereniging opgericht (Breda Pioniers, AT). In die oertijd was het echt leuk. We hebben de publiciteit gezocht en het waren vooral begin dertigers die hierop af kwamen. We hadden hierdoor al gelijk een leuk team.".

Van Dalsum was actief als speler, trainer, coach en op technisch vlak. Hij was niet alleen actief binnen de sporthal, maar probeerde het basketbal ook daarbuiten te promoten in omliggende plaatsen. Hij nam pas op zijn 58e afscheid als speler. Na dat afscheid is het basketbalbloed echter niet verdwenen uit de aderen van Van Dalsum. "Ik kom nu nog in Oosterhout, waar de kinderen en kleinkinderen spelen. En ook bij Barons kom ik nog wel eens."
De teleurstelling die bij de oprichter van het Breda basketbal nog altijd leeft, is het ten onder gaan van NAC Basketbal. " Dat had echt anders kunnen gaan. Nu kabbelt het basketbal in Breda een beetje voort."

De hoogtepunten op sportief gebied

Basketbal op het hoogste niveau kwam twee keer voor in Breda. Het meest in het oogspringende was NAC Basketbal. Daarnaast speelden ook de vrouwen van Barons enkele jaren geleden een seizoen in de eredivisie.

NAC Basketbal

In het seizoen 2000-2001 kende NAC Basketbal haar debuut in de eredivisie. De start, met een zege op Groningen, was imponerend. Het basketbal leefde in Breda en het Bredase gemeentelijk sportcentrum zat elk duel bomvol. Jan Timmer, begonnen als toeschouwer, maar al snel direct betrokken bij de club, zag echter dat het initiatief geen lang leven beschoren was. Wat er fout ging? "Er waren drie belangengroepen: NAC, het ploegje rondom Jos Wolfs vanuit Werkendam en het organisatorische deel, dat voortkwam uit het Bredase basketbalbolwerk. En die samenwerking is eigenlijk nooit echt goed op gang gekomen."

Na twee seizoenen ging NAC Basketbal over in Breda Basketbal, maar hiermee duurde het eredivisieverhaal niet lang meer. Timmer: "Het geld was op. Er was wel wat belangstelling van sponsors, maar de echte naamsponsoring kwam niet van de grond. Het basketbal kostte NAC geld en leverde de club niks op."
Binnen drie jaar was het dus alweer voorbij met eredivisiebasketbal voor mannen in Breda. En of het ooit nog terugkomt in Breda, Timmer denk dat het mogelijk is, maar dan zal het wel vanuit een goede organisatie tot stand moeten komen. Hopen doet hij het zeker. " Want het was hoe dan ook een prachtige tijd."

Barons

Niet lang nadat het over was met eredivisiebasketbal voor mannen in Breda, belandden de vrouwen van Barons in de eredivisie. Het team dat voortkwam uit het bolwerkteam van Sharklets, promoveerde in het seizoen 2002-2003 naar de eredivisie en speelde het seizoen later dus op het allerhoogste niveau. De coach van destijds, John Stoopen, ziet het nog altijd als een geweldige ervaring. "Voor het damesbasketbal in de regio is het een absoluut hoogtepunt geweest. Heel dat Sharklets zag ik in eerste instantie niet zitten, maar dat resulteerde dus toch in succes. Nadat het geld bij Sharklets ver op was, konden we met de meiden naar Barons en in het eerste jaar in Breda promoveerden we direct naar de eredivisie."

Op het hoogste niveau werd weliswaar geen wedstrijd gewonnen, maar Stoopen zag het toch als een goed jaar. "We wisten dat het zwaar zou gaan worden zonder buitenlanders en internationals, maar we hebben ons toch goed laten zien. Een aantal wedstrijden was heel close en het was gewoon geweldig om mee te maken om met een team van regionale meiden op het allerhoogste plan te spelen." Na dat ene jaar was het over en waaierde het team langzaam uit over andere ploegen.

De toekomst

Barons heeft op dit moment ruim 200 leden en mag zich hiermee een grote basketbalvereniging noemen. Vanwege gebrek aan vrijwilligers en aan accommodatie heeft de club echter wel een ledenstop in moeten stellen, tot spijt van voorzitter Cees van Haperen. "Het is erg jammer, maar het gebrek aan accommodatie en vrijwilligers breekt ons gewoon op. Subsidie zou welkom zijn, maar dat zullen meer verenigingen zeggen."

Op sportief niveau koestert Barons de komende jaren dan ook geen grote ambities. "Ons doel is het hoogste niveau met inachtneming van de financiële middelen. Op dit moment mogen wij met het huidige hoofdklasseniveau heel tevreden zijn. Als we hoger willen spelen, moet er meer geld zijn en op dit moment is dat er niet. De komende jaren is dit dus het hoogst haalbare."

Het jubileum

Tijdens de jubileumdag zelf houdt Barons geen festiviteiten. Die vinden plaats aan het einde van het seizoen. Zaterdag 16 juni houdt de enige in Breda overgebleven basketbalvereniging een reünietoernooi voor alle (oud)leden van alle Bredase basketbalverenigingen, die in afgelopen veertig jaar hebben bestaan. Na het toernooi wordt er nog een feest gegeven, waar mensen hun herinneringen kunnen ophalen met hun oude club- en teamgenoten. Barons is nog op zoek naar al deze oud-leden. Zij kunnen zich aanmelden via 40jaar@barons.nl en ontvangen later meer informatie over deze dag.

Historie

Met als initiators Ab van Dalsum (voorzitter), Jo Hurkens (secretaris) en Eef Brouwer wordt in het Bredase sportcentrum de oprichtingsvergadering gehouden van Breda Pioniers.

 • 1971

  Breda Pioniers moet weg uit het gemeentelijk sportcentrum en gaat spelen in De Huif in Bavel.
 • 1973/1974

  Ook het vrouwenbasketbal doet zijn intrede in Breda.
 • 1979

  Vertrek uit Bavel naar Push-sportcentrum De Heerbaan.
 • 1979

  Paul Groenhuis richt een andere vereniging, Agon, op. Breda Pioniers komt hierdoor in de problemen.
 • 1986

  Breda Pioniers heet voortaan Heerbaan Pioniers.
 • 1994

  Agon gaat op in Heerbaan Pioniers en de vereniging krijgt de naam Barons.
 • 1995

  Vertrek uit De Heerbaan vanwege een faillissement van de sporthal. Er wordt uitgeweken naar De Doelen en De Nassau Scholengemeenschap. De Doelen wordt de uiteindelijke thuisbasis.
 • 2002

  Red Jumpers, opgericht eind jaren 70 gaat op in Barons.
 • 22-02-2007

  40 jaar basketbal in Breda.